Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

19/3/10

Hurva, la sinagoga recuperada de Jerusalem i les ridicules protestes fora de lloc dels musulmans


Benviguda sigui la inauguració de la Hurva, la sinagoga destruida en dues ocasions i reconstruida o recuperada tres vegades. Francament, no sé a què venen tantes protestes dels islamistes de Hamàs i demés sectes terroristes islàmiques pel fet que Israel hagi recuperat la sinagoga que el segle XVIII va ser recontruïda amb l'ajuda d'un arquitecte turc i amb el plè consentiment del aleshores Imperi Otomà que dominaba la terra d'Israel.
No sé a què ve tanta algarabia feixista i xenòfoba contra el poble jueu pel fet que ara s'hagi reconstruït per tercera vegada la Hurva, quan l'any 1948 la va destruir l'exèrcit jordà.
Reprodueixo tot seguit part del text del web http://www.illencs.com/ per considerar-lo molt clarificador i realista:
"Tercera Intifada? N'hi ha més d'un que ho voldria. De moment els avalots que hi ha a Jerusalem fan pronosticar que la tindrem i tot perquè alguns jueus van decidir inaugurar --per tercer cop, així que no podem parlar pròpiament d'inauguració-- la sinagoga Hurva, destruïda ara fa més de quaranta anys. Tanmateix, l'única cosa segura és que el cinisme internacional és increïble, sobretot el de Jordània. Aquest estat, absolutament inventat i solament per fer un favor al fill petit d'una dinastia, la haiximita, expulsada de Hijaz per la família Saud va ser el gran responsable de la destrucció de la sinagoga Hurva.
Han dir, els jordans –què era un jordà fa vuitanta anys?—que la reobertura era una provocació. Si seguim aquest raonament, el teatre des Born no es deu poder rehabilitar, ni cap casa. Bé, sempre que no estigui dedicat a escampar l’islam o que sigui propietat d’un musulmà. Aleshores tot és permès. I és que no em puc imaginar que si es tornava a cremar la mesquita d’al-Aqsa, com va succeir el 1969, els musulmans no la volguessin reconstruir. Em semblaria perfectament raonable que la restaurassin, etc. Jordània, i més concretament la Legió Àrab, va ser la responsable directa de la destrucció de cinc de les vint-i-set sinagogues que hi ha via a Jerusalem. Les altres vint-i-dues també van desaparèixer, el 1967, en un atac de ràbia. La sinagoga Hurva, que té prop de tres-cents anys d’història no és un temple, sinó un lloc de reunió, però tornar-la a aixecar no ha de ser entès com una provocació. En realitat, el problema deu ser que convé esborrar la història. Sí, aquella cosa perillosa que ens recorda coses que poden fer mal. Hurva ens diu que fa més de tres segles el barri jueu de Jerusalem era ben viu. Hurva desmunta una mica més una teoria escampada amb una intenció judeofòbica. Ningú no nega que en aquelles terres hi ha un col·lectiu amb uns drets, però no cal defensar-lo amb mentides. A Jerusalem, a Hebron i a altres ciutats, la presència jueva és molt més antiga del que s’ha venut. a Hebron hi han viscut jueus des de fa més de tres mil anys, amb una única excepció: de 1929 a 1967 no n’hi havia ja que aquell any els van passar rodeta. Però bé, a Jerusalem, concretament, ja eren el grup més abundant abans de 1850: així ho demostren els censos de població que va elaborar l’Imperi Otomà, que aleshores dominava aquelles terres".
Foto: La Hurvà l'any 1930, a sota, i la recentment inaugurada de nit.
* ADDENDA.- Clica damunt del titular del post i accediràs a la col.lecció de 50 fotografies de la Hurvà.