Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

19/12/11

Hanukkah 2011. Celebra la victòria dels Macabeus contra els helènics
El poble jueu està a punt de començar la celebració anual de la Festa de Hanukkah, o Festa de les Llums, que té una durada de 8 dies. Els jueus, any rere any, amb aquesta festivitat celebren i commemoren la victòria aplastant del poble jueu un segle i mig abans de l'Era comú, o dita també Era cristiana, contra els exèrcits del despòtic rei helènic Antioc IV, que va prohibir als jueus les seves pràctiques religioses, els seus costums ancestrals i, per si encara no en tenia prou, va profanar el Temple, Beit Hamikdash, posant-hi estatues de déus.
La revolta dels germans Macabeus, va fer que tot el poble jueu subjugat s'alcés com un sol home i van aplastar els exèrcits d'Antioc però no abans que els idòlatres helènics incendiesin el Temple de Jerusalem.
Quan la guerra va acabar amb la victòria dels hebreus, immediatament es van posar a la feina de purificar el Temple i refer-lo, però no tenien suficient oli, només per a una jornada, per a mantenir viva la flama d'una llàntia a l'interior del recinte sagrat.
Tot i amb això, segons comenta la història, l'oli de la llàntia es va mantenir viva durant vuit dies, el temps suficient com per a preparar-ne de nou. D'ací bé, doncs, la Festa de la Hanukkà, que té com a protagonista el que a Occident es coneix com la Menhorà o canelobre de vuit braços i un cumplementari que serveix per anar encenent durant els vuit dies una espelma de cada braç.


EL TEXT INDICATIU
Està clar que el noble poble jueu al llarg de la seva història, 5772 anys són molts, ha sigut capaç de viure, sofrir i vèncer al llarg dels temps.חנוכה שמח Felicitats!.