Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

27/8/12

L'Àrtic pateix el desglaç més ràpid i alarmant des de fa molts segles

L'Oceà Àrtic ha arribat sota minims. Des de feia segles que l'Ârtic no havia vist reduïda la capa de gel als limits que ha arribat a finals d'agost. Com a exemple valguin aquestes xifres facilitades pels cientifics que estudien dia rere die l'evolució de l'extensió del gel a l'Àrtic.
Extensió del mar glaçat en data 25 de juliol del 2012
Si al mes de març, època en que la capa glaçada és més extensa i acostuma a ocupar una extensió de 15,8 milions de quilòmetres quadrats (unes 31 vegades Espanya), a l'estiu el glaç es redueix fins a uns 6,2 milions de quilòmetres quadrats (12 vegades Espanya), però aquestes xifres i valors ja són, diuen els experts, aigua passada. El gel, en data d'avui, continua reduïnt-se uns 80.000 quilòmetres quadrats diàriament.
La realitat és que la capa de glaç àrtic, l'anomenada banquisa, s'ha reduït en un 35% respecte a la mitjana de dels anys 1979-2000, i s'assegura que l'ârtic s'ha desglaçat a una velocitat superior a la anunciada en el darreer informe de l'IPCC, del grup d'experts de l'ONU que estudien el canvi climàtic i els seus efectes a curt i a llarg termini.
Ola M. Johannessen, director del Nansen Environmental and Remote Sensing Center de Noruega, ha afirmat que l'àrea ocupada pel gel ja ha arribat a una cota inferior a l'enregistrada l'any 2007 que fou el registre més baix des de que es fan medicions rigoroses i cientifiques de l'evolució de l'ârtic.
El responsable ja el sabem, tot i que els cientifics insiteixen en recordar-ho. És el fatídic CO2 que es concentra cada cop amb més quantitat a l'atmosfera pelk constant consum de cobustibles fòssils.
Per això, els cientifics calculen que d'aci a 30 o 40 anys, altres encara redueixen els anys, l'Àrtic es quedarà sense gel durant els mesos d'estiu i a l'hivern no tindrà temps de recuperar l'extensió que seria de desitjar i l'habitual d'anys i segles anteriors.
Extensió del mar glaçat en data 25 d'agost del 2012
Les dues imatges que il.lustren aquest post són prou clars i significatius per comrpobar a simple vista la gravissima degradació de la capa del gel glaçat de l'Oceà Àrtic, amb les conseqüències negatives pel clima del Planeta que tindrà a curt termini.
Malgrat aquest desastre mediambiental, la incapacitat dels politics, i el que és pitjor, la mala fe dels qui podrien exigir màxims controls a les indústries per evitar més abocaments indiscriminats de CO2 a l'atmosfera i no ho fan, s'ha d'afegir les ambicions territorials del Pol Nord per a explotar els rics jaciments de minerals i de petroli que hi ha al subsol.