Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

12/9/12

El mitic volcà Santorini, de les ïlles gregues, es comença a despertar

El volcà Santorini, o Thera, durant els darrers mesos està donant senyals d'activitat desprès de romandre dormit des de la darrera erupció que es va produir l'any 1950. Els habitants de la zona que voreja el volcà donen testimonis irrefutables de moviments sísmics més forts i continuats. L'equip cientific de l'Universitat d'Oxford que estudia i segueix l'evolució del volcà reconeix que a la caldera submarina del Santorini s'està formant un gran globus de magma a partir dels anàlissi dels moviments del terreny registrats pels satèl.lits Envisat i TerraSAR-X des del mes de gener del 2011.
Les ïlles Kameni s'han enxamplat fins a 14 centímetres en cosa d'un any i mig, segons els estudis de les imatges de satel.lit i amb sistemes GPS que enregistren els moviments de la superficie terrestre amb una precisió de milimetres.
 Un estudi fet públic fa pocs dies a càrrec de Michelle M. Parks a la revista Nature Geoscience, destaca les apreciacions dels guies turístics que afirmen un increment de la quantitat de gasos i intens olor que desprenen especialment al cim del volcà, o els canvis de color i de matisos de l'aigua de la mar dels voltants del Santorini.
Els estudis i analisis fets fins ara pels cientifics britànics confirmen la gran acumulació de magma a la caldera volcànica només a 4 quilòmetres de profunditat, que aequivaldria a un increment d'entrre 10 a 20 milions de metres cúbics de roca fosa en el darrer any i mig aproximadament.
El que està clar és que les ïlles Kameni continuen creixent a un ritme d'un miliós de metres cúbics/any,. L'acumulació de magma en el darrer any equival als que s'hi acumula normalment en un període de 10 a 12 anys. La gran pregunta que es fan els cientifics és quan es produirà la propera gran erupció del Santorini.
Una mica d'història del volcà.