Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

23/11/13

La pedrera romana del Medol de Tarragona ja ha sigut restaurada

Detall de la pedrera romana del Mèdol de Tarraco
La ministra de Fomento del govern espanyol, Ana Pastor, inaugurarà els treballs de restauració de la pedrera romana d'El Mèdol de Tarraco el proper dia 12 de desembre. 
El Mèdol està catalogat per part de l'administració central com a Bé Cultural d'Interès Nacional, i els treballs de restauració, neteja i protecció, que han representat una inversió d'1.5 milions d'euros, els ha aportat l'empresa i concessionària Abertis.
Cal dir que des de l'autopista AP-7, a l'alçada de La Móra-Tamarit, dintre del terme municipal de Tarragona, ja fa temps que la concessionària va rehabilitar i condicionar un accès directe des de l'autopista a la pedrera del Mèdol per a que els usuaris de la via de comunicació poguessin visitar-la. En aquest sentit, Abertis ha habilitat en un nou edifici a tocar d'El Mèdol on s'ha instalat material didàctic per a facilitar la comprensió i la visita d'aquest important llegat romà de Tarraco. També s'han construir tot un seguit de talaies de fusta des d'on es podrà visualitzar còmodament tot el recinte monumerntal.
Malgrat tot, mentre els tarragonins esperem amb il.lusió l'acabament d'aquest treballs i l'imminent inaguració oficial d'El Mèdol, aquesta noticia topa frontalment amb la penosa situació de conservació de l'històric edifici de Ca l'Ardiaca, o Casa Rectoral, que data del primer terç del segle XIV, situada al Pla de la Seu, i a tocar de la Catedral basílica metropolitana i primada de Tarragona.
Ca l'Ardiaca al Pla de la Seu de Tarragona
L'edifici que ja fa uns anys va ser comprat a l'arquebisbat de Tarragona per uns empresaris tarragonins, s'ha anat deteriorant fins el punt que amb les darreres i intenses pluges han obligat a protegir l'entorn de l'edifici per temor a que es produeixin despreniments i puguin causar danys materials i/o fisics als vianants.
Com s'ha pogut arribar a aquests extrems tan precaris de conservació d'un edifici que, en teoria, estaba destinat a allotjar un hotel de cinc estrelles, segons el projecte presentat a l'ajuntament de la ciutat per part dels propietaris de l'edifici?. Com s'ha pogut arribar a aquest crític moment per a la conservació d'aquest edifici tant emblemàtic de la ciutat?. De fet, diuen desde fonts oficioses que especialment a la Part Alta de Tarragona hi ha vora d'un centenar d'immobles que, si no estan en estat ruïnós, poc els hi falta. I és que per determinats carrers de la Tarragona històrica, més aviat fa, si més no, respecte passar-hi. Ho dic així per no dir que fa por. Poc ni falta però.
I si és així, a què esperen els politics per a ordenar als propietaris d'aquests edificis que facin les obres que calguin?. I si no són factibles les obres, per què no s'ordena l'enderroc i evitar mals pitjors?.