Catedral basílica i Muralles romanes de Tarragona

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco - World Heritage
EL TEXT INDICATIU
La Muralla Romana de Tarraco i la Catedral Basilica de Santa Maria de la Seu Metropolitana i Primada de Tarragona

8/7/18

Super Typhoon Maria de categoria 4 es dirigeix cap a les Ïlles Ryuku

Imatge del super tifó Maria captada pel satèl.lit japonès HIMAWARI-8 
El satèl.lit Aqua de la NASA, a primeres hores del matí d'abans d'ahir dia 6, va passar per la zona del Pacific oest per on fa uns dies que es formava una depressió tropical. 
El satèl.lit dotat amb l'instrumental MODIS, o espectòmetre d'imatges, va detectar una imatge de llum visible del que seria en poques hores el Super Typhoon Maria. L'espectòmetre va evidenciar un petit ull i clar, envoltat d'un potent anell de fortes tempestes.
El mateix dia, als voltants de les 3 de la tarda, el Join Tifon Warning Center (JTWC), va advertir que el tifó Maria estava acumulant vents de prop de 155 mph, o de 250 km/h segons l'escala de vent Saffir-Simpson. 
El tifó, de categoria 4 a hores d'ara continua avançant en direcció nord-oest, calculant-se que al llarg de les properes hores s'incrementarà la seva potència arribant a la caregoria 5 de l'escala de vent anteriorment esmentada, assolint força deñ vent fe 161 mph, o 259 km/h. No obstant, sèstima que en qüestió de 24 a 36 hores, es vagi debilitant lentament en direcció a les ïlles Ryuku. Es preveu que Maria passi a Okinawa per a dirigir-se posteriorment cap al Mar Groc el proper dimecres 11 de juliol, i que arribi al sud de Xangai, prop de Taizhou, a la Xina.
Mentre tot aixó està passant i es preveu que passi a l'oest del Pacfic, a les costes atlàntiques d'America també hi ha rebombori meteorològic des de fa uns dies. També des de fa unes quantes hores s'ha anat gestant una depressió davant les costes atlàntiques centrals d'USA, que s'ha convertit en la Tempesta Tropical Chris que, de moment , la seva trajectoria va reseguint de sud-oest a nordest la costa dirigint-se segonbs les previsions cap a Terra Nova.
I pel sud, és a dir, per les aigües atlàntiques properes a les Antilles, l'huracà Beryl que havia assolit la categoria 1 durant el dia d'ahir, en aquests moments s'ha debilitat convertint-se es una tempesta tropical que també predrà força, segons estimacions meteorolòqiues, a mesura que s'apropi a les ïlles menors del Carib.
EL TEXT INDICATIUEL TEXT INDICATIU
P-D.- Des d'aquests dos planisferis meteorològics de l'oest de l'Oceà Pacific, que s'actualitzen generalment cada 90' aproximadament, es pot fer un seguiment de l'evolució dels fronts nuvolosos i de la formació dels ciclons i tifons. (Imatges dels canals RGB i visible del satèl.lit)